top of page

VRIJSTAANDE BEN - WONING

START WERKEN 2015
INPLANTING EN PROGRAMMA

 

Het betreft het bouwen van een vrijstaande woning in een landelijke gemeente.

 

De woning wordt opgericht in een typologie die overeenstemt met deze van de omliggende woningen van het perceel; één bouwlaag met ingerichte verdieping onder een eenvoudig zadeldak. Het dak is zo georiënteerd dat er van zonnewinsten gebruik kan gemaakt worden door de plaatsing van zonnepanelen. Het bouwprogramma voorziet een vrij klassiek programma voor een gezin met 2 kinderen.

 

CONCEPT EN PLANINDELING

 

Het gelijkvloers omvat de inkom, living en eetplaats, ruime keuken met eethoek en een grote wasplaats/technische ruimte.

De garage voor 2 personenwagens vormt een bufferruimte aan de noordzijde van de woning. Deze maakt geen deel uit van het Beschermd EPB-Volume. De deuren tussen garage en woning zijn passieve binnendeuren. De verdieping omvat  3 slaapkamers, badkamer, een kleine bureauruimte en een bergplaats. De zolderruimte valt evenmin in het Bescherm EPB-Volume en is vanuit het woongedeelte bereikbaar via een passieve zoldertrap.

 

De buitenmuren zijn traditioneel gemetseld in keramisch Thermoblok, met 16 cm PIR als spouwisolatie, 2 laags geplaatst met tand- en groef en afgekleefde voegen. De spouwankers zijn geïsoleerde slagpluggen. Om enige ruimte te winnen bestaat de gevelsteen uit 6,5 cm smalle "Eco-brick". De dakisolatie bestaat uit 32 cm minerale wol.

 

Het schrijnwerk is uit performante goed geïsoleerde PVC pfofielen (Deceuninck Neo-Zendow Premium) met driedubbele beglazing Ug 0,60 W/m2°K.  De Vloerisolatie bestaat uit 25 cm EPS-isolatie.

 

Om oververhitting te vermijden zijn aan zuid- en westgevels ruimte luifels en screens voorzien.

 

Verwarming : De woning wordt verwarmd door middel van vloerverwarming en een condenserende gaswandketel. Het temperatuursregime is voorzien om bij vervanging eventueel over te schakelen op een warmtepomp.

Een gesloten pelletkachel, geschikt voor passiefwoningen in de leefruimte moet de noodzaak aan verwarming met gas beperken.

 

Voor de sanitair warm water productie wordt een zonneboiler voorzien. Er is een buffervat van 300 liter voorzien.

 

3kW piek PV zonnepanelen moeten het grootste deel vanhet elektriciteitsverbruik dekken.

 

Er wordt grote aandacht gevraagd voor de luchtdichtheid. Aangepaste detaillering is hiervoor noodzakelijk. Er wordt een ventilatievoud (n50) van maximaal 2 gevraagd. Dit is te controleren via blowerdoortesten.  

 

E- en K-peil / BEN 

 

Volgens de voorafberekeningen wordt een K- peil K 27 behaald en een E- peil E32, met default luchtdichtheidswaarde. Gezien de aandacht die we besteden aan de luchtdichtheid verwachten wij na uitvoering van blowerdoortest te komen op een E-peil E 25, waarmee we BEN (Bijna Energie Neutraal) niveau behalen.

bottom of page