top of page

PASSIEF - NULENERGIE - BEN WONING - HOUTSKELET

 
BOUWJAAR 2011-2012

Wensen van de opdrachtgevers :

 

De opdrachtgevers waren beide op het einde van hun beroepsloopbaan en wensten een comfortabele woning waar alle woonfuncties op het gelijkvloers waren, maar met voorzieningen voor een volwaardige verdieping aanwezig waren. Daarnaast was een grote garage annex werkplaats gevraagd. Een passiefhuis was een uitdrukkelijke voorwaarde.

 

De woning werd opgetrokken in houtskelet.

 

CONCEPT

 

De noordgevel is, op de inkomdeur na, volledig gesloten. De garage vormt een bufferruimte. De zuid en westgevel zijn ruim beglaasd om gratis zonnewarmte te capteren. Luifels en zonnewering behoeden de woning voor oververhitting en zorgen voor een mooie volumewerking.

 

De combinatie van houten gevelbekleding en gelijmd metselwerk is zeer geslaagd.

 

Door toevoeging van PV panelen en zonneboiler werd het nulenergiecertificaat behaald.

 

Na anderhalf jaar bewoning zijn de verwachtingen ruimschoots ingelost. Zelfs na de lange koude winter bleef het energieverbruik voor verwarming en warm water beperkt tot ca 150 euro. Koud hebben we het nooit gehad, zeggen de bewoners

 

PASSIEF - NULENERGIE

 

De woning was oorspronkelijk enkel ontworpen als passiefwoning. En cours de route werd vastgesteld dat het nulenergiecertificaat niet zo ver af lag. Het volstond het aandeel hernieuwbare energie, dat reeds voorzien was lichtjes groter te maken.

Achteraf bleek dat de woning eveneens (ruimschoots) voldoet aan de BEN-eisen. De woning werd opgenomen op de eerste reeks BEN voorlopers.

 

Een brochure met uitleg over het Passiefhuis - Nulenergie concept kan U hier opladen :

brochure nulenergiewoning
bottom of page