top of page

7 Lage energie sociale koopwoningen

 
BOUWJAAR 2014-2015

Bouwprogramma :

 

De 7 sociale koopwoningen hebben alle een ruimte leefruimte, afzonderlijke keuken en bergplaats, 3 of 4 slaapkamers, badkamer en een zeer ruime garage.

Sociale woningmaatschappij koos dit ontwerp uit verschillende kandidatuurstellingen

 

CONCEPT

 

De woningen zijn zeer compact . Door de uitvoering in koppelbouw worden de warmteverliezen beperkt. De ruimte garages worden volledig buiten het woon- of zgn beschermd volume gehouden. Hierdoor kan een uitstekende luchtdichtheid gegarandeerd worden. Garagepoorten zijn immers erg moeilijk luchtdicht uit te voeren.

 

De woningen werden uitgevoerd in houtskeletbouw. Dit verzekert een droge opbouw, prefabricatie onder perfecte omstandigheden in de werkplaats en buitenwanden, verdiepingsvloeren en dak volledig opgevuld met isolatiemateriaal.

 

Door een goede detaillering werd een uitstekende luchtdichtheid van de woningen bereikt. De luchtdichtheidsmetingen wezen uit dat alle woningen een luchtdichtheid 1,10 en 1,40 m3/h/m2 hebben. De standaardwaarde in de EPB is 12, we halen dus een 10 keer betere waarde, waardoor de warmteverliezen erg beperkt zijn.

 

Alle gebruikte hout is FSC of PEFC gekeurd en komt uit duurzaam beheerde bossen.

 

Het buitenschrijnwerk is uit Amerikaanse Eik, met 4-laagse afwerking en superisolernde dubbele beglazing Ug 1,0 W/m2K.

 

De verluchting wordt gegarandeerd door een balansventilatie  met warmterecuperatie en automatische zomerbypass (mogelijkheid koelen met koele nachtlucht). Verder bezit dit toestel G4 filters met melding wanneer ze vervuild zijn, energiezuinige gelijkstroomventilatoren en een Passiefhuiscertificaat met 84 % warmterecuperatie.

 

Lage ENERGIEwoning

 

De woning was oorspronkelijk enkel ontworpen als passiefwoning. Om financiële redenen werd de passiefstandaard verlaten. De passiefhuis eisen waren te duur voor sociale woningbouw.

Niettemin werden erg goede resultaten behaald : Met standaard schrijnwerk en zonder gebruik van hernieuwbare energie werd de passiefstandaard voor koelen en verwarmen behaald. De luchtdichtheid behaalt net niet de passief standaard. 

 

Een brochure met uitleg over het  concept kan U hier opladen :

bottom of page