top of page

EIGEN WONING MET ARCHITECTENKANTOOR

BOUWJAAR 1999-2000

Hoewel deze woning annex architectenbureau in wezen traditioneel gebouwd is, valt ze op door de in onze streken ongewone gevelafwerking.

 

Daar waar de noord- en oostgevels vrij gesloten zijn, zijn de zuid- en westgevels maximaal geopend, met grote raamoppervlakten die daglicht tot diep in de woning binnenlaten. Ter beschutting van overmatige bezonning werden dan ook grote dakoverstekken en terrassen voorzien, die tevens een gevoel van geborgenheid geven.

 

Het gebruik van hout als gevelmateriaal, in plaats van de traditionele baksteen of gevelpleister, heeft het grote voordeel dat één enkel uniform materiaal kon dienst doen voor zowel gevels, randbekledingen, dakoverstekken enz… wat de eenheid zeker ten goede komt.

 

De gevelbeplanking is Western Red Cedar (botanische naam Thuja Plicata). Dit werd onbehandeld gebruikt zonder bijkomende afwerking of verduurzaming. Door blootstelling en zonlicht en regen is het hout natuurlijk vergrijsd. Deze zeer lichte houtsoort, die slechts 370 kg/m3 weegt, werd bevestigd op een houten raamwerk waartussen 16 cm minerale wol geplaatst werd.

 

De terrassen zijn in bankrai.

 

Door het grote succes van deze houtsoorten en de toenemende vraag naar hout uit duurzaam beheerde bossen, zijn de laatste jaren diverse alternatieve houtsoorten op de markt gekomen.

bottom of page