top of page

BEN WONINGEN

SOCIALE HUURWONINGEN

INPLANTING EN PROGRAMMA

 

Het betreft het bouwen van zeven woningen gelegen te Ieper in de verkaveling “ De Vloei ”.

 

De verkaveling “ De Vloei” beoogt de eerste duurzame wijk van Vlaanderen te worden. De ambitienota van de Stad Ieper spreekt over een “ecowijk” waarin milieukwaliteit door duurzaam omgaan met ruimte, energie, water, natuur en materialen centraal staan. Daarnaast wordt gekozen voor een brede benadering waarbij ook de sociale kwaliteit, de economische kwaliteit en de proceskwaliteit voorop staan. De Vloei maakt ook deel uit van het Europees INterreg-project “Future Cities” dat tot doel heeft de kwetsbaarheid van steden voor klimaatverandering in te schatten en de aanpassing van de steden aan veranderende omstandigheden te onderzoeken.

 

Het ontwerp voorziet 3 “standaard” woningen type 3 / 4 (3 slpk / 4 personen - 2 bouwlagen), 2 gelijkvloerse woningen type

1 / 2 (1 slpk / 2 personen) en 2 duplexwoningen type 3 / 4 op boven de gelijkvloerse woningen.

Er zijn dus 7 woningen voorzien op 5 kavels.

 

CONCEPT EN PLANINDELING

 

De “standaard” woningen type 3 / 4 voorzien langs de straatzijde een buitenberging voor fietsen en vuilnis. De straatzijde voorziet de inkom en de open keuken. Centraal is toilet en berging voorzien. Aansluitend met de open keuken is de eetplaats met trap met zithoek langs de tuinzijde. Op de verdieping zijn 3 slaapkamers, badkamer en toilet voorzien.

De zithoek langs de tuinzijde is volledig beglaasd om maximale zonnewinsten te behalen, met grote dakoverstek (insnijding uit de sokkel) om voldoende zonwering te voorzien.

 

De gelijkvloerse woningen maken gebruik van de sokkel in de voorbouwzone en voorzien daar de slaapkamer. Aan de tuinzijde ligt de leefruimte en keuken. Centraal zijn de berging, wc en badkamer voorzien. De tuingevel is eveneens volledig beglaasd. Hier zal zonwering als screen of uitvalscherm noodzakelijk zijn.

 

De duplexwoningen voorzien op de eerste verdieping keuken en berging langs de straatzijde, zitplaats en eetplaats langs de tuinzijde. Een dakterras op de sokkel wordt voorzien. Hiervoor wordt aanpassing of afwijking van de voorschriften gevraagd. De tweede verdieping voorziet de nachtlokalen en badkamer.

 

De woningen worden verwarmd door middel van vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp lucht - water.

Voor de sanitair warm water productie worden zonneboilers voorzien.

 

Om oververhitting in de zomer te vermijden worden de ramen op de zuid en westgevels voorzien van een vaste zonwering uit verzinkt stalen roosters.

 

De ventilatie wordt voorzien door middel van het “systeem D” met warmterecuperatie. Daardoor kan het vermogen van de warmtepomp beperkt worden waardoor het rendement hoger wordt.

 

Er wordt grote aandacht gevraagd voor de luchtdichtheid. Aangepaste detaillering is hiervoor noodzakelijk. Er wordt een ventilatievoud (n50) van maximaal 2 gevraagd. Dit is te controleren via blowerdoortesten.  De parkeerplaatsen werden voorzien als carports gezien een garagepoort zeer moeilijk luchtdicht te maken is.

 

E- en K-peil : 

Volgens de voorafberekeningen in bijlage wordt overal een K- peil K 24 behaald.

De woningen behalen een E- peil E 30 - E31. De netto energiebehoefte varieert tussen 24 en 31 kWh/m2.

We spreken hier dus over BEN (Bijna Energie Neutraal) of net niet BEN woningen.

START WERKEN 2016
bottom of page